Kryptosporiditartunta aiheuttaa eläimille ripulia ja saattaa olla vaaraksi myös ihmiselle.
Kryptosporidit ovat yksisoluisia alkueläimiä, joita on maailmalla todettu yli 20 alalajia. Ne ovat läheistä sukua kokkideille. Yksi alalaji, Cryptosporidium parvum, tunnetaan sekä ihmisten että eläinten ripulin aiheuttajana.
Se on siis zoonoottinen taudinaiheuttaja eli voi siirtyä eläimestä ihmiseen ja päinvastoin.
Tartunta on vaarallinen ihmisille, joiden puolustus on heikentynyt, ja pikkulapsille. Pikkuvasikoille C.parvum aiheuttaa ripulin. Tartuntaa voi esiintyä myös luonnonvaraisissa nisäkkäissä, juomavedessä ja elin-tarvikkeissa, mutta Suomessa tällaisia tapauksia ei ole tutkittu.
Vasikoilla oireet alkavat kolmesta seitsemään päivään tartunnan saamisesta. Ripulia on näin ollen yleensä 1–3 viikon ikäisillä vasikoilla, tyypillisimmillään 12-päiväisellä vasikalla.
Tartuntaa kantavat eläimet erittävät ulosteeseen ookystoja. Eritys ulosteisiin kestää yleensä pari viikkoa, mutta yksittäisillä eläimillä jopa kuukausia vasikan puolustuksen tehokkuuden mukaan. Eläimet saavat immuniteetin ajan myötä.
C.parvum-ookystien eritys on erittäin harvinaista vanhemmilla naudoilla; aikuisilla eläimillä löydetään ulkomailla usein C. andersonia ilman, että se aiheuttaa oireita.
Mitä vanhempana vasikka saa tartunnan, sitä lievemmät sen oireet ovat.
Vasikat voivat myös kantaa C.parvumia täysin oireettomana.
C.parvumia vastaan ei ole rokotetta. Halocur-lääkitys lieventää ripulia ja vähentää ookystien eritystä, mutta ei nujerra tartuntaa kokonaan.
Kryptosporidien elinkierto kestää noin viikon. Tartunta voimistuu helposti sen takia, että osa ookystistä jää suoleen ja lisääntyy nopeasti eläimen elimistössä.
Tartunta ei ole Suomessa yleinen, mutta koska se voi olla vaarallinen lapsille ja heikon puolustuskyvyn henkilöille sekä vasikoille, leviämistä kannattaa ehkäistä erottelemalla ja pitämällä hygieniasta huolta.
Tartunnan leviämistä estää vasikoiden erottelu heti syntymän jälkeen niin, ettei niillä ole kontaktia vanhempiin vasikoihin.
Paras tapa katkaista tartuntaketju on varata vastasyntyneelle vasikalle puhtaaksi pesty ja kuivunut yksilökarsina.
Lisäksi karsinoiden kunnollinen siivous kerran viikossa sekä päivittäinen runsas kuivitus pitävät tartunnan olemattomana tai ainakin vähäisenä. Ryhmäkarsinoiden jatkuvasta täyttämisestä kannattaisi luopua ja rakentaa pienehköt all out -ryhmäkarsinat, joissa on enintään kuusi vasikkaa.
Karsinoiden kuivuminen vasikoiden välissä on tärkeää, koska ookystat kuolevat parissa tunnissa kuivuessaan.
C.parvum -tartunta näyttää pikku hiljaa leviävän Suomessa. Vuonna 2005 C.parvumia todettiin 11 nautatilalla, jotka olivat sekä lypsy-, emo- että lihakarjatiloja, mutta vuonna 2016 sitä havaittiin jo 56 tilalla. Myös muutamilla vuohitiloilla C.parvumia on todettu.
Kirjallisuudesta tai käytännön kokemuksista ei löydy tietoa siitä, voiko kryptosporiditartunnan hävittää karjasta kokonaan. Se voi kuitenkin olla hyvin mahdollista. Asiaa pitäisi tutkia!
Kuva 123RF