Varautumisen tavoitteena on varmistaa elintärkeiden toimintojen mahdollisimman häiriötön jatkuminen
kaikissa olosuhteissa. Maitotilalla pyritään esimerkiksi turvaamaan laadukkaan maidon tuotanto sekä eläinten hyvinvointi häiriötilanteessa. Varautuminen koostuu kolmesta osa-alueesta, jotka ovat häiriötilanteiden ehkäiseminen, valmistautuminen toimintaan häiriötilanteessa ja valmistautuminen hallittuun palautumiseen häiriötilanteesta.
Varautuminen on ennakointia
Varautuja pyrkii reagoinnin sijasta ennakoimaan mahdollisia häiriötilanteita. Varautuja seuraa toiminta-
ympäristön muutostrendejä ja arvioi saamiensa tietojen perusteella eri riskiskenaarioiden todennäköisyyksiä. Jotkut häiriötilanteet ovat vaikeasti ennakoitavissa. Tästä syystä maidontuotantoon merkittävästi vaikuttaviin häiriötilanteisiin, kuten sähkönjakeluhäiriöihin, on perusteltua varautua, vaikka häiriön todennäköisyys olisi nykyhetkellä vähäinen.
Varautuminen perustuu riskinarviointiin
Riskinarvioinnissa huomioidaan yritystoimintaan kohdistuvat riskit, niiden todennäköisyys ja vaikutukset.
Haittavaikutusten arviointi edellyttää tuntemusta yrityksen elintärkeiden toimintojen haavoittuvaisuuksista. Elintärkeiden toimintojen riskialttiutta voidaan lievittää varakapasiteettia hankkimalla. Jos varakapasiteettia ei ole mahdollista hankkia, voidaan suunnitella toimenpiteitä, joiden avulla häiriötilanteiden vaikutukset elintärkeisiin toimintoihin saadaan pidettyä mahdollisimman vähäisinä.
Suunnittele ja priorisoi toimenpiteet
Kun toimintaan kohdistuvat riskit on tunnistettu, suunnitellaan toimenpiteet riskien hallitsemiseksi. Hyvässä varautumissuunnitelmassa toimenpiteet painottuvat riskin tason ja vaikuttavuuden mukaisesti. Voimavaroja kohdennetaan niihin hallintakeinoihin ja toimenpiteisiin, joiden avulla mahdollisten häiriötilanteiden haittavaikutukset saadaan pidettyä siedettävällä tasolla. Varautuminen on perusteltua vähintään niiden riskien osalta, joiden toteutuminen on mahdollista ja joilla on merkittävä vaikutus maitotilan elintärkeisiin toimintoihin. Riskienhallintatoimenpiteet jalkautetaan tärkeysjärjestyksessä. Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä on tilalla työskentelevien ja vierailijoiden ohjeistaminen. Kaikkien tilalla toimivien tulee ymmärtää, miten he voivat osaltaan ehkäistä häiriötilanteita ja miten heidän tulee toimia häiriötilanteessa.
Varautumisen viimeisenä osa-alueena suunnitellaan hallittu palautuminen normaalitilanteeseen. Häiriön jälkeen maidontuotanto pyritään palauttamaan takaisin normaalitilaan heti, kun se voidaan toteuttaa turvallisesti. Palautuminen aloitetaan maitotilan elintärkeistä toiminnoista. Palautumisen yhteydessä tarkastetaan, ettei häiriötilanteen yhteydessä syntynyt laatupoikkeamia tai vikoja laitteisiin tai tietojärjestelmiin.
Kehitä varautumista
Kun varautumissuunnitelma on laadittu ja jalkautettu, arvioidaan sen onnistumista. Varautumisen riittävyyttä voidaan arvioida paitsi toteutuneiden häiriötilanteiden jälkipuintina, myös erilaisten rasituskokeiden avulla. Maitotilayrittäjän kannattaa esimerkiksi koeajaa varavoimalaite kuormitettuna säännöllisesti erilaisissa sääolosuhteissa sekä varmistaa, että maitotilan henkilökunta on ymmärtänyt heille annetut varautumisohjeet. Onnistumista arvioidessa kokonaiskuvaa kannattaa tarkastella kriittisesti ja pyrkiä riskienhallinnan jatkuvaan kehittämiseen ja sopeuttamiseen muuttuvaan toimintaympäristöömme.
Maitotilayrityksen riskejä ja niiden hallintakeinoja
Riskien arviointiprosessi