Tuoreen maitojauheen hinta korjaantui

Maitomarkkinoilla tapahtuu merkittävä muutos, sillä rasvattoman maitojauheen interventiovarastosta ollaan pääsemässä eroon.

Euroopan unioni osti rasvatonta maitojauhetta maitokriisin aikana vuosina 2015–2017 niin, että pahimmillaan varastossa oli sitä 379 miljoonaa kiloa. Iso varasto on estänyt maitojauheen hinnan vahvistumisen. Maitojauheen ostohinta oli 1 698 euroa tonnilta.

Rasvattoman maitojauheen myynti EU:n hallinnoimasta interventio-varastosta on sujunut paljon nopeammin kuin kukaan osasi ennustaa. Ensimmäiset merkittävät erät saatiin myytyä huhtikuussa 2018, ja tammikuun alun myyntikierroksen jälkeen varastossa on enää 22 miljoonaa kiloa. Varasto tyhjenee luultavimmin tammikuun toisella tarjouskierroksella.

Jauheen alin ulosmyyntihinta on noussut huhtikuusta 2018, jolloin se oli vain 1 051 euroa tonnilta. Tammikuun ensimmäisellä tarjouskierroksella alin hyväksytty hinta nousi 1 554 euroon ja määrä 80 miljoonaan kiloon.

Interventiovaraston ulosmyyntihinnan vahvistuessa myös tuoreen maitojauheen hinta on korjaantunut. Euroopan komission keräämän viikkoseurannan mukaan hinta oli huhtikuussa 2018 ennätyksellisen alhaalla, vain 1 320 euroa tonnilta, kun tammikuussa 2019 saavutettiin 1 790 euron taso. Ranskan hinta-noteerauksissa näkyy sama kehitys.

Jauheen alhaisen hinnan vuoksi yritysten kannatti valmistaa mieluummin juustoa kuin maitojauhetta ja voita. Sen vuoksi piristyneeseen voin kysyntään ei vastattu ja voin hinta nousi Euroopassa ennätyksellisen korkealle, jopa 6 500 euroon tonnilta. Yhtä nopeasti kuin hinta nousi huippuunsa, se myös tuli alas – tosin tammikuun 4 500 euron hinta on edelleen hyvä, kun katsoo voin hinta-historiaa pidemmältä ajalta.

Hintamuutosten yhteisvaikutus on lievästi laskeva, mutta eihän lopullinen tuottajahinta muodostu kahden tuotteen perusteella. Juuston valmistus ja sen hinta on EU:ssa paljon merkittävämpi kuin voin ja maitojauheen. Juustojen hinnat ovat myös vakaammat.

Tuotantomäärät vaikuttavat maidon markkinatilanteeseen ja maitotuotteiden hintoihin niin EU:ssa kuin muissakin merkittävissä maidontuotantomaissa. Jo ennen maitokiintiöiden poistoa vuonna 2015 maidontuotanto EU:ssa kasvoi, ja sama suunta on jatkunut joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Syys- ja lokakuussa 2018 EU:n maidontuotanto jäi alle edellisvuoden vastaavien kuukausien kuivan kesän ja niukan rehutilanteen takia. Tätä ennen tuotanto supistui maitokriisin aikana syksyllä 2016 ja alkuvuodesta 2017, kun EU:lla ja jäsenmailla oli tuotannon vähentämisohjelmia.

Viime vuoden lukuja ei vielä ole julkaistu, mutta kokonaisuudessaan tuotanto ylittää edellis-vuoden tason. Komission arviossa ennakoitiin 0,6 prosentin kasvua viime vuodelle. Tälle vuodelle Euroopan komissio ennakoi 0,7 prosentin kasvua. Poikkeukselliset sääilmiöt vaikuttavat eniten maidontuotantomääriin.

Suurta epävarmuutta EU:n maitomarkkinoille tuo Britannian ero EU:sta. Muiden EU-maiden maitotuotteiden viennistä Britannian osuus on 20 prosenttia. Erityisen paljon viedään juustoa, ja suurin viejä on Irlanti.

Kauppa käy toiseenkin suuntaan: 70 prosenttia EU:n maitotuotteiden tuonnista tulee Britanniasta.

Britannian maidon omavaraisuusaste on 70–80 prosenttia, joten maitotuotteiden tuonti on välttämätöntä. Toisaalta muut EU-maat tarvitsevat kipeästi Britannian markkinoita.

  • Riitta Brandt - Edunvalvontajohtaja, Valio Oy

    Riitta Brandt

    Edunvalvontajohtaja
    Valio Oy

    Twitter: @RiittaBrandt

  • Tiina Kanervo - Talousjohtaja, Valio Oy

    Tiina Kanervo

    Talousjohtaja
    Valio Oy

    Twitter: @tiinatwit