Kristiina Sarjokari
Terveydenhuoltoeläinlääkäri Valio Terveys -palvelut
Valio Oy
Streptococcus agalactiae on zoonoottinen utaretulehduksen aiheuttaja, joka leviää helposti lehmästä toiseen lypsyn yhteydessä tai navettaympäristöstä. Se voi tarttua myös lehmästä ihmiseen ja päinvastoin. Vuonna 2022 Str. agalactiae löytyi 1,1 prosentista Valion aluelaboratorioon lähetetyistä utaretulehdusmaitonäytteistä.
Osa Str. agalactiae mikrobeista elää ainoastaan lehmän utareessa ja maidossa, mutta osa pystyy pesiytymään lehmän suolistoon, limakalvoille sekä navetan makuualueisiin ja juoma-altaisiin. Ihminen voi kantaa tartuntaa limakalvoillaan ja suolistossaan ilman oireita, mutta bakteeri voi aiheuttaa myös vakavan sairastumisen eritenkin vauvoille, vanhuksille tai ihmisille, joilla on vastustuskykyä heikentävä perussairaus.
Str. Agalactiae tulee karjaan useimmiten ostoeläimen mukana, mutta se voi kulkeutua tilalle myös ihmisten välityksellä. Eläimiä ostaessa vaadi Nasevan terveystodistus, ja eläintiloissa vierailevilta ihmisiltä suojavaatteiden ja kertakäyttökäsineiden käyttöä. Huolehdi, että tilalla on mahdollisuus käsien pesuun lämpimällä vedellä ja saippualla aina ennen eläinten käsittelyä tai ruokailua, seamoin eläinten käsittelyn tai wc-käynnin jälkeen. Ota neljänneskohtaisia utaretulehdusnäytteitä sekä äkillisesti tulehtuneista että soluttavista lehmistä, jotta tiedät mikä bakteeri tulehduksen aiheuttaa ja huomaat, jos aiheuttajana on Str. agalactiae.
Järjestä tilallasi mahdollisuus käsien pesuun lämpimällä vedellä ja saippualla aina ennen eläinten käsittelyä tai ruokailua
Ota aga-positiivisen näytetuloksen saanut lehmä eroon muista. Muilla toimenpiteillä ei ole kova kiire ja ehdit hyvin harkita, haluatko hoitaa vai poistaa lehmän. Yleensä kannattaa yrittää eläintä, sillä noin 80 prosenttia tartunnan saaneista lehmistä paranee. Jos näytetulos oli + tai +/-, ota varmistusnäyte. Ole yhteydessä omaan eläinlääkäriisi. Tuubit ovat tutkitusti tehokkaampia kuin pistoshoito.
Oma suunnitelma on osa laajempaa terveydenhuoltosuunnitelmaa. Mikäli Str. agalactiae on uusi tulokas karjassa, kannattaa selvittää onko joukossa muita tartunnan saaneita. Usein bakteerin voi saneerata karjasta tai vähintäänkin minimoida sen aiheuttamat tappiot. Laadi saneeraus- ja riskinhallintasuunnitelma yhteistyössä oman terveydenhuoltoeläinlääkärisi kanssa. Näytteenottoon saat ohjeita Valmasta, osuuskuntien asiantuntijoilta sekä Valion eläinlääkäreiltä.
Ota aga-positiivisen näytetuloksen saanut lehmä eroon muista.
Skarbye ym. (2021), J Dairy Sci 98:5294-5303. https://doi.org/10.3168/jds.2020-18759
Jørgensen ym. (2016), Vet Microbiol 184:64-72. https://doi.org/10.1016/j.vetmic.2015.12.014
Reyes ym. (2015), J Dairy Sci 98:5294-5303. http://dx.doi.org/10.3168/jds.2014-9199
Piirros: Ossi Hiekkala