Ruokintaa tukevia määrityksiä

Seinäjoen aluelaboratorion rehulaboratoriossa tutkitaan vuodessa noin 42 000 rehunäytettä. Suurin osa niistä on säilörehunäytteitä.

Näytteet odottavat lämpökaapissa titrausta. (Kuva)

Kesällä tutkitaan paljon korjuuaika- ja raaka-ainenäytteitä. Koko vuoden näytemäärästä näiden näytteiden osuus on 26 prosenttia.

Korjuuaikanäyte otetaan kasvavasta nurmesta ja säilörehun teon yhteydessä raaka-ainenäyte. Näyte analysoidaan raaka-aine näytteenä, kunnes käymisprosessin katsotaan olevan lopuillaan. Säilönnällisen laadun tutkimustulokset ovat luotettavia sen jälkeen, kun säilörehun käymisprosessi on mennyt loppuun.

Säilörehu-, korjuuaika- ja raaka-ainenäytteiden lisäksi rehulaboratoriossa tutkittavia näytteitä ovat laidunruoho, säilöheinä, heinä, viljat (ohra ja kaura) ja säilöviljat.

Eri rehu- ja kasvilajeista tehtävät määritykset löytyvät kokonaisuudessaan Valmasta Valio Artturi® -osiosta Artturi®-rehuanalyysin hinnaston liitteestä.

Kivennäismääritys sisältää säilörehun tyypillisimmät kivennäis- ja hivenaineet. Määritys tehdään, kun se on tilattu näytteestä.

Syksyn säilörehujen ruuhka-aikana syys-marraskuussa määrityksen saa kahden–neljän päivän viiveellä, ja muulloin tulos saadaan muiden tulosten valmistumisen yhteydessä näytteen saapumisesta seuraavana työpäivänä. Rehulaboratoriossa työskennellään pääsääntöisesti arkisin.

Sopiva rehunäytteen määrä tutkimuksiin on Artturi-rehunäyte pussillinen. Näytepussin saa tilattua Valmakaupasta Artturi-rehunäytepussi nimellä. Pusseja voi saada myös maitoautoista.

Loppuvuoden aikana kehitetään uudistetun näytepussin viivakoodin hyödyntämistä näytetietojen lähettämiseen.

Rehut näytekuivatuksessa.

Alihankintana tehdään tällä hetkellä rehu- ja viljanäytteiden seleeni-, natrium-, kloridi-, rikki- ja tärkkelyspitoisuusanalyysit.

Lisämäärityksiä tilattaessa laboratorioon kannattaa lähettää koko näytepussillinen näytettä, jotta sitä riittää myös lähetettäväksi eteenpäin. Tulokset alihankinta-analyyseistä raportoidaan Valion kautta Valmaan.

Alihankintana tehdään myös puitu herne, härkäpapu, maissinjyvät, vehnä, ruis, seosrehut ja teollista rehua sisältävät näytteet.

Ruokintaa tukevia määrityksiä ovat rehututkimusten lisäksi tilasäilömaidosta sekä lehmäkohtaisista näytteistä tehtävät ureamääritykset raakamaitolaboratoriossa. Lisäksi seleenipitoisuus on mahdollista analysoida maitonäytteestä. Määritys tehdään alihankintana ja raportoidaan Valion kautta Valmaan.

Rehunäytteistä tehdään seuraavia rehuanalyysejä

Koostumus

  • Kuiva-aine
  • Valkuainen
  • NDF-kuitu
  • D-arvo
  • Sokeri
  • Tuhka

Säilönnällinen laatu

  • pH
  • Ammoniakkityppi
  • Maito- ja muurahaishappo
  • Haihtuvat hapot

Rehuarvot

  • Energia- ja valkuaisarvot
  • Syönti-indeksi
  • ME-indeksi

Kivennäismääritys

  • Kalsium, fosfori, kalium, magnesium, mangaani, rauta, kupari, sinkki

Hehtolitrapaino