Anna-Riikka Pukari
Asiantuntija
Mela
”Järjetön tunne, jalat vain menivät alta. Ilmalennon aikana ehdin käsittää, että huonosti käy!”
Isäntä liukastui pihallaan matkalla aamulypsylle.
Yöllä oli satanut ohuen ohut lumipeite jäisen maan peitoksi. Ilmalentoa seurasi iskeytyminen maahan oikean käden päälle, värttinäluun murtuma, sairaalareissu ja kuuden viikon työkyvyttömyys. Pitkään työhönpaluun jälkeenkin isännän on täytynyt muistaa jumpata kättä fysioterapeutin ohjeiden mukaan.
Tarina on tavallinen. Maatalousyrittäjille sattuneista työtapaturmista kolmasosa johtuu liukastumisesta tai kaatumisesta. Kaatuessa katkeaa, nyrjähtää tai venähtää jalka tai käsi. Hoitoa tarvitaan, eikä toipuminen käy hetkessä.
Isännälle olisi voinut käydä paljon huonomminkin. Vakavat pään vammat eivät ole tavattomia, ja ihmisiä myös menehtyy. Isännällä oli onnea, koska luutuminen leikkauksen jälkeen alkoi toivotusti.
Puolentoista kuukauden kuluttua liukastumisesta isäntä oli valmis työhön.
Talvikuukaudet ovat liukastumisten sesonkia, mutta maatalousyrittäjät liukastuvat työssään tasaisesti ympäri vuoden sekä ulkona että sisällä tuotantorakennuksissa.
Yllättäen iällä ei ole merkitystä maatalousyrittäjien liukastumisiin ja kaatumisiin. Niin nuoret kuin vanhemmatkin liukastelevat. Hyvä fyysinen kunto, tasapaino ja notkeus kuitenkin vähentävät kaatumisriskiä ja pienentävät kaatumisen aiheuttamia vammoja. Myös toipuminen on hyväkuntoisella nopeampaa.
Liukastumista voi välttää. Pihan ja kulkuteiden hiekoittaminen on tärkeää. Sopivat jalkineet auttavat pysymään pystyssä. Taiten suunniteltu valaistus niin ulkona kuin sisällä vähentää vahinkoja. Siisteys, järjestys ja vapaat kulkuväylät auttavat kompuroinnin taltuttamisessa. Ylimääräisen kiireen suitsiminen pienentää riskiä liukastua tai kaatua.
Lue lisää liukastumisen ehkäisemistä Älä kaadu! -tietokortista, jonka voit tilata tai tulostaa verkkosivuilta mela.fi > julkaisut.