Äärimmillään säilönnän epäonnistuminen voi johtaa vielä suurempaan
sulavien ravintoaineiden tappioon. Vakava virhekäyminen tai huomattava rehun lämpeneminen johtavat sokereiden ja maitohapon häviämiseen rehusta. Muutos vastaa eroa lehtevän nurmen ja korsiintuneen vanhan heinän välillä. Yleensä näissä tapauksissa jo aistinvaraisestikin voidaan päätellä säilönnän epäonnistuneen.
D-arvoa ei käytetä säilönnän onnistumisen mittarina, koska se riippuu ennen kaikkea kasvien kehitysvaiheesta korjuuhetkellä. Myös esikuivauksen aikana voi tapahtua merkittäviä sulavuutta huonontavia hengitys- ja varisemistappioita, sateen sattuessa huuhtoutumistakin. Lisäksi D-arvo voi olla korkea ja rehu silti virhekäynyttä. Tällöin osa rehun tuotantopotentiaalista menetetään huonon maittavuuden vuoksi.
Kun näytteen D-arvo on odotuksia heikompaa, syy voi joskus olla epäedustavassa näytteenotossa. Erityisen hankalaa edustavan näytteen ottaminen on kokoviljasäilörehusta. Sulavuus laskee myös, jos tapahtuu puristenestetappioita tai rehun lämpenemistä. Olennaista on tunnistaa, missä kohdassa säilöntäprosessia
on parannettavaa.
Arja Seppälä
AIV-tuotekehityspäällikkö
Eastman Chemical Company
Marketta Rinne
Tutkimusprofessori
LUKE