Tuuli Hakala
Kehityspäällikkö Ilmastotiimi
Valio Oy
Tutkimustiedon mukaan turvepeltojen ilmastovaikutuksia on mahdollista hillitä muokkausta vähentämällä. Myös nurmivuosien lisääminen viljelykierrossa vähentää kyntökertoja.
Kyntöä tarvitaan kuitenkin ajoittain pellon pinnan tasoittamiseksi ja ns. turppaiden kääntämiseksi. Mikäli kynnöstä kokonaan luopuminen tuntuu liian haastavalta, kyntöjen vähentämistä voisi kuitenkin kokeilla. Rikat ja erityisesti juolavehnä voi muodostua ongelmaksi kynnön vähentyessä. Ratkaisuksi tarjotaan yleensä glyfosaattia tai kyntöä, mutta myös mekaanisesta torjunnasta ja tiheästä kasvustosta voi olla apua.
Nurmen uusiminen turvepelloilla ilman kyntöä voidaan tehdä kevennetyn muokkauksen (esim. lautasmuokkain, kultivaattorit, lapiorullaäes, jyrä) avulla tai suorakylvämällä. Nurmen suorakylvössä oleellista on oikeanlainen kalusto. Kylvövannas ei saa olla liian auraava, ja kylvökohdan leikaava etukiekko on eduksi.
Monilla tiloilla tehdään nurmien täydennyskylvö joka kevät. Tämä parantaa satoja ja mahdollistaa pidemmät nurmikierrot. Rikkojen ruiskutus alkukesästä voi pidentää nurmien ikää tuomalla kasvutilaa halutuille nurmikasveille.
Nurmen uusimisesta ilman kyntöä on kokemuksia puolesta ja vastaan. Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, ja eri viljelytekniikoiden onnistuminen on tila- ja lohkokohtaista. Tärkeintä on onnistunut perustaminen ja hyvä sato. Uusia toimintatapoja kannattaa ennakkoluulottomasti kokeilla – riskit minimoiden. Valiolaiset tilat ovat lähteneet hienosti mukaan pilottitiloina turvepeltohankkeisiin. Vähempipäästöiset nurmikierrot turvepelloilla (VÄPÄ) -hankkeessa selvitetään parhaillaan kevennetyn muokkauksen ja suorakylvön mahdollisuuksia.
VÄPÄ-hankkeen päärahoittaja on Maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -ohjelma.