Kristiina Sarjokari
Terveydenhuoltoeläinlääkäri Valio Terveys -palvelut
Valio Oy
Eläin tarvitsee kipulääkettä aina, kun se on kipeä tai kuumeinen. Nauta ei näytä kipua tai muita sairauden oireita kovinkaan helposti.
Tämä on tyypillistä saaliseläimille, joille on heikkouden osoittamisesta luonnossa haittaa: sairas tai loukkaantunut joutuu helpommin syödyksi. Kivun hienovaraiset merkit voi opetella tunnistamaan vaikkapa Valman Valio Terveys -kirjastossa olevan ”Naudan kivun arviointi” -taulukon avulla.
Vaikea poikiminen aiheuttaa kipua emälle ja vasikalle, ja molemmille on kipulääkkeestä apua. Vasikalle on syytä antaa kipulääkettä myös sen sairastuessa kuumeiseen napa-, nivel-, suolisto- tai hengitystietulehdukseen tai jos se loukkaa itsensä.
Nupoutuksen yhteydessä vasikan kipu on aina hoidettava asianmukaisesti. Rauhoite helpottaa vasikan käsittelyä ja estää pelkoa toimenpiteen aikana, mutta ei poista kipua. Puudutus ja kipulääkkeen anto ovat paikallaan ennen sarvenaiheen polttoa.
Utaretulehduksen yhteydessä lehmä tarvitsee kipulääkettä, jos sillä on lieviäkin oireita, kuten muuttunut maito tai turvotusta. Kipulääke tulee yhdistää osaksi hoitoa myös kaikissa lehmän sairaustiloissa, joissa esiintyy kuumetta. Näitä ovat esimerkiksi kohtu- ja hengitystietulehdukset ja verkkomahaan joutuneet vierasesineet.
Kipulääke on tarpeen myös, kun lehmä ontuu, tai sorkkahoidon yhteydessä huomataan kivulias muutos, esimerkiksi anturahaavauma, valkoviivan paise tai repeämä.
Leikkauksen yhteydessä kivun lievityksen tarve on itsestään selvää, samoin silloin kun lehmä loukkaa itsensä tai siltä joudutaan esimerkiksi sahaamaan sarvi.