Lisäarvojauheet Valion liiketoiminnassa

Merkittävä osa Valion viennistä suuntautuu muualle kuin lähimarkkinalle. Viennissä jauheiden hyviä puolia ovat pitkä säilyvyys, tehokas valmistus sekä kuljetus.

Kun Venäjän raja sulkeutui vienniltä vuonna 2014, Valion liikevaihdosta mureni päivässä merkittävä osa ja maitoa alkoi ohjautua enemmän ja enemmän jauhetuotantoon. Lisääntyvät jauhemäärät tarkoittivat myös, että Valio tilityskyvyn riippuvuus suhteessa maailmanmarkkinahintojen kehittymiseen kasvoi. Markkinoiden vaihtelujen vaikutuksen pienentämiseksi lähdimme kiihdyttämään lisäarvotuotteiston kehittämistä.

Merkittävä osa Valion viennistä suuntautuu muualle kuin lähimarkkinalle. Pääasiassa viemme jauheita, juustoa ja voita. Jauheiden hyviä puolia ovat pitkä säilyvyys, tehokas valmistus sekä kuljetus. Lisäarvojauheissa on paljon potentiaalia. Valiolle on jo nyt auennut sellaisiakin portteja, jotka ovat olleet muuten kiinni.

"Esimerkiksi Venäjälle on mahdollista viedä lastenruokia pakotteista huolimatta. Kiinassa meidät on puolestaan tunnettu pitkään luotettavana ja laadukkaana herajauheiden toimittajana, ja hyvien suhteiden kautta pystymme tarjoamaan myös pidemmälle jalostettuja tuotteita. Valion etuna on tuotteiden luotettavuus ja laadukkuus, ja osaamistamme todella arvostetaan”, Valion Jauheet, lastenruoka ja jäätelö -liiketoimintayksikön liiketoimintajohtaja Jussi Mattsson toteaa.

Valion Jauheet, lastenruoka ja jäätelö -liiketoimintayksikön liiketoimintajohtaja Jussi Mattsson.

Jauheiden valmistuksella on iso merkitys Valion liiketoiminnassa. Viime vuonna maitojauheita valmistettiin yli 60 miljoonaa kiloa. Tähän tarvittiin kymmenkertainen määrä eli noin 600 miljoonaa litraa maitoa. Toisin sanoen jopa kolmasosa raakamaidosta menee maitojauheisiin. Tämän päälle tulee vielä juustonvalmistuksesta yli jäävä heraa, herajauheiksi kuivattuna noin 25 miljoonaa kiloa.

Valio valmistaa jauheita Suomessa neljällä eri paikkakunnalla, ja tuotannon suunnittelua on tehtävä myös tuotantolaitostemme välillä: valmistus pyörii täysillä käyttöasteilla.

”Pullonkauloja ratkaisemalla ja hyvällä suunnittelulla olemme pystyneet raivaamaan kapasiteettia tuotantoon. Lisäarvojauheissa Eila, lastenruoka ja Luomu ovat hyvin kannattavia, mutta valmistusprosessi on näissä tuotteissa huomattavasti hitaampi kuin perusjauheiden, mikä haastaa tuotantoamme. Haasteista huolimatta lisäarvojauheet ovat aina kannattavampaa tuotantoa korkeamman hintatason vuoksi kuin perustuotteet”, Mattsson toteaa.

Kasvupotentiaalia lisäarvojauheissa on paljon, mutta se edellyttää myös toiminnan ja tuotteiston kehittämistä. Jauheliiketoiminnassa tehdään paljon kehitystyötä, ja tuotannossa valmistetaan uudenlaisia ja entistä vaikeampia tuotteita, mennään uusille teollisuudenaloille ja markkinoille. Hyödynnämme kokemuksia ja osaamista laktoosittomien tuotteiden ja lastenruokien valmistuksesta.

”Olemme vasta matkan alussa ja uuden äärellä. Tällä hetkellä lisäarvojauheiden osuus jauhetuotannosta on hieman alle 10 prosenttia. Tulevaisuudessa lisäarvojauheiden nähdään jatkavan kasvu-uralla, mutta sen toteutumisen näkökulmasta maitomäärien ennustettavuus on kaikki kaikessa”, Jussi Mattsson toteaa.

Erilaisia jauheita eri tarkoituksiin

Valion jauheliiketoiminta jakaantuu kahteen osa-alueeseen: maitojauheisiin ja herajauheisiin.

Maitojauheet syntyvät maidosta ja heraa saadaan juustonvalmistuksen sivutuotteena. Tuotannonsuunnittelun pääperiaatteena on, että tuoretuotteet käyttävät ensin tarvitsemansa maidon ja sen jälkeen maito ohjataan rasvoille, juustoille ja jauheille.

Valion lisäarvojauheissa tuotteiden ominaisuuksia on kehitetty niin, että ne tuottavat asiakkaalle etuja (esimerkiksi sokerin vähentäminen, proteiinipitoisuuksien nosto, parempi maku lopputuotteessa tai kustannushyöty tuotteen valmistuksessa).

Suurin osa tuotteista myydään teollisuusasiakkaille, esimerkiksi makeis-, lastenruoka- ja leipomoteollisuudelle Eurooppaan ja Asiaan. Olemme keskittyneet erityisesti lastenruokaan ja laktoosittomiin jauheisiin.

Tutustu jauheisiin ja resepteihin www.valio.fi/tuotteet/jauheet